Hrvatska numizmatika

četvrtak, 14.06.2012.

Očuvanost novca i njegova vrijednost

Coin Grades and Their Value
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



Vrijednost kovanica zavisi o njihovoj očuvanosti i njihovoj rijetkosti. Kod ocjene vrijednosti kovanice kao važnije uzima se u obzir stupanj njene očuvanosti, a zatim njena rijetkost.

Stupanj očuvanosti ocjenjuje se prema izgledu kovanice: njenoj izlizanosti, ogrebotinama, izjedenosti (koroziji), udarcima, uleknućima, oštećenostima bilo koje naravi; općem utisku.

Kovanice po očuvanosti dijelimo na:

1) kovanice, koje nisu bile u prometu, dakle neupotrebljavane; i
2) kovanice, koje su bile u prometu (opticaju).

Shematski prikaz stupnjevanja vrijednosti kovanica po očuvanosti

Shematski prikaz stupnjevanja vrijednosti kovanica po očuvanosti

1.1)
Pod kovanicama, koje nikada nisu bale u opticaju podrazumijevamo u našem stupnjevanju one, kojih je rub kovanice oštar i bez i najmanjeg oštećenja, a čije nedirnute plohe (površine) posjeduju kovni sjaj. U ovu grupu spadaju i one odlično očuvane kovanice, kojima iz bilo kojih razloga nedostaje kovni sjaj, ali su isto tako očuvane - bez zamjetljivog oštećenja - kao i one s kovnim sjajem. Takve kovanice su u našem stupnjevanju (klasifikaciji) svrstane pod stupanj II i III.

2.1)
Rabljene kovanice, dakle one koje su bile u opticaju, svrstane su pod stupanj IV i V. Pod takvima se podrazumijevaju one vrlo dobro ili dobro očuvane kovanice, koje su izlizane u manjoj ili većoj mjeri, ali su likovi ili slova opisa vidljivi i čitljivi. Ni takve kovanice ne smiju imati oštećenja ruba ili površina: ogrebotinu, udarac ili neko drugo oštećenje.

Ako bi kovanice pod 1) ili 2) imale vidljiv udarac, ogrebotinu ili neko drugo oštećenje, koje utječe na ukupnu ljepotu kovanice, usprkos ostalim kvalitetama izgubile bi na vrijednosti najmanje jedan stupanj skale, zavisno o jačini oštećenja.

Kovanice, koje su jako izlizane, lik se teško raspoznaje ili je teško odgonetnuti natpis na njoj, spadaju u još niže kategorije očuvanosti nego što je ovdje navedeno. Njihova je vrijednost u numizmatičkom smislu simbolična: točna ocjena stupnja očuvanosti od velika je značenja, jer je pad vrijednosti kod slabo očuvanih kovanica vrlo velik.

Mehanički ili kemijski naknadno čišćene ili polirane kovanice neće se ocijeniti kao kovanice s kovnim sjajem ili polirane ploče, i na takve treba naročito pripaziti. Jedna čišćena kovanica, kojoj nedostaje njena prirodna patina, gubi na vrijednosti najmanje polovicu stupnja vrednovanja, a često i više.

Kovanice, koje su probušene ili su vršile, vrijede samo jednu desetinu numizmatičke vrijednosti, odnosno samo 10% više od vrijednosti metala; osim u iznimnim slučajevima izvanredno rijetka novca, gdje se postiže i do 50% numizmatičke vrijednosti.

Za veliku većinu sakupljača estetski doživljaj ljepote jedne kovanice može doći do izražaja samo ako ona posjeduje vanjski atribut istinske starosti - patinu. Očišćen ili poliran novac neće se naći u zbirci iskusnog sakupljača.

Uz ocjenu očuvanosti kovanice vrlo je važno moći i znati ocijeniti i izvornost (originalnost) kovanice. Krivotvorine i imitacije, kao i široka lepeza istih, danas su svakodnevna pojava. Naročito onih rjeđih kovanica.

Početnici i manje iskusni sakupljači trebaju se pri ocjeni stupnja očuvanosti kao i ocjeni izvornosti, prigodom zamjene ili nabave, obraćati za savjet svojim starijim i iskusnijim kolegama. Učenje i stjecanje iskustva u numizmatici je jedan trajan proces, u koji treba uložiti mnogo entuzijazma, htijenja i - naravno - vremena.


Autor: Irislav Dolenec
Izvor: Obol, br. 35, HND, Zagreb, 1983.

Ključne riječi: kovani novac, kovanice, očuvanost
Keywords: coins, grading


Procjena numizmatike
Procjena numizmatičke vrijednosti kovanica i novčanica - www.monetalis.hr
Kontakt telefon: +385 (0)95 858 6377; e-mail: info@monetalis.hr

- 23:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #