Hrvatska numizmatika

ponedjeljak, 30.01.2012.

Slovenija 2 eura 2012. – 10. obljetnica uvedbe euro gotovine

Slovenia 2 Euros 2012 – 10th Anniversary of Euro Cash
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



Slovenija 2 eura 2012. – 10. obljetnica uvedbe euro gotovine

Slovenija 2 eura 2012. – 10. obljetnica uvedbe euro gotovine - ref: Viščević #87

Nakon uvedbe eura kao knjigovodstvene valute 1999. godine, 12 članica Europske unije pustilo je 1. siječnja 2002. u optjecaj euro kovanice i novčanice.

10 godina nakon uvođenja euro gotovine, kovanice i novčanice eura su zakonsko sredstvo plaćanja u 17 zemalja članica euro-zone (Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Slovenija, Cipar, Malta, Slovačka i Estonija).

U optjecaju se nalazi sedam različitih novčanica eura koje su jednake u svim zemljama. Osam različitih nominalnih vrijednosti kovanica imaju zajedničko naličje i razlikuju se samo po (nacionalnim) obilježjima na licu.

Države članice euro-zone već po treći put izdaju prigodnu kovanicu od 2 eura sa zajedničkim motivom. Motiv je izabran na temelju javnog natječaja kojeg je raspisala Europska komisija. Na natječaj je pristiglo 800 radova između kojih je komisija izabrala pet motiva i objavila ih na internetu s pozivom da građani euro-zone glasaju za, njima najbolji, prijedlog. Glasalo je oko 35.000 ljudi i izabralo je kao najbolji (s 35% glasova) motiv austrijskog dizajnera Helmuta Andexlingera.

Motivi na licu kovanice simboliziraju način na koji se euro gotovina „uvukla“ u živote ljudi, trgovinu, industriju i energiju.

Slovenska verzija ove prigodne kovanice je identična originalnom predlošku, te sadrži natpis „SLOVENIJA“.

Sve kovanice otkovane su u kovnici Kremnica u emisiji od 1 milijun primjeraka.

Izvor: Banka Slovenije

Ključne riječi: kovani novac, kovanice, Slovenija, 2 eura, 2012.
Keywords: coins, Slovenia, 2 euros, 2012


kovanice i novčanice Jugoslavije
Novi numizmatički katalog: Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije – 2. izdanje, 2011. – 40 EUR + poštarina - NARUČI!

- 00:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #