Hrvatska numizmatika

utorak, 29.05.2007.

Novo izdanje kataloga „Slovenski kovanci in bankovci“ autora Vitomira Čopa

Izašao je novi katalog za slovenske kovanice i novčanice autora Vitomira Čopa. Katalog kroz vrlo detaljne prikaze obrađuje slovenski kovani i papirnati novac od uvođenja tolara, pa sve do danas kada je Slovenija dio EMU. Katalog obiluje ilustracijama i prikazima mnogobrojnih varijanti i grešaka na slovenskom novcu. Ovdje donosimo kratak prikaz kataloga na slovenskom jeziku.

Vitomir Čop: SLOVENSKI KOVANCI IN BANKOVCI 2007

Slovenski kovanci in bankovciV maju 2007 je izšel nov katalog avtorja Vitomirja Čopa Slovenski kovanci in bankovci 2007, ki je dejansko popravljen, dopolnjen in razširjen ponatis prve izdaje iz leta 2006, ki je bila v celoti razprodana.

Knjiga obravnava vse uradne izdaje kovancev in bankovcev v Republiki Sloveniji od uvedbe tolarja ob osamosvojitvi v letu 1991 do uvedbe evra leta 2007. Zasnovana je kot priročnik za zbiralce, zato se ne poglablja v razlaganje zgodovinskih okoliščin, katere so opisane že v drugi literaturi, ampak na zgoščen in pregleden način podaja vse razpoložljive podatke o kovancih in bankovcih, ki bi bili lahko zanimivi za zbiralca. Zaradi usmerjenosti k zbiralcem je v knjigi predstavljen izključno v legalno javno uporabo dan numizmatični material.

Vsebina knjige je predstavljena na 206 straneh in opremljena z mnogimi nazornimi fotografijami in povečavami. Razdeljena je na več delov, v katerih so ločeno obravnavani redni obtočni kovanci, priložnostni kovanci, medalje in plakete, redni bankovci, priložnostni bankovci, seti kovancev in bankovcev, ter na koncu kot poseben dodatek zaradi primerjave z uradnimi še zasebni pretiski na bankovcih in kovancih. V vsakem od teh delov je numizmatični material še dodatno razdeljen na danega v obtok in izdanega v setih.

Numizmatični material je predstavljen z vsemi ratpoložljivimi podatki. Poleg tipske slike sprednje in hrbtne strani vsakega kovanca in bankovca je pri kovancih predstavljena tudi slika oboda, na kar večina katalogov ponavadi pozablja. Sledijo natančni tehnični podatki o zlitini, dimenzijah in teži vključno s predpisano toleranco, podatki o nakladah, datumih dajanja v obtok in umikanja iz obtoka ter še vrsta drugih podatkov. Pri kovancih, ki so izšli v pakiranjih, je opisana tudi vsa pripadajoča oprema, embalaža in priloženi certifikati. Vse to je na pregleden način podano v tabelarni obliki.

Katalog je zasnovan za različno zahtevne zbiralce. Podatki so grafično predstavljeni tako, da se zbiralec z lahkoto odloči, do katerega nivoja se bo pri zbiranju poglobil.
- Nezahtevni zbiralci se lahko odločijo zgolj za tipsko zbiranje, kjer je važen le osnovni motiv na kovancu, vse ostale detajle pa lahko zanemarijo. V ta namen je vsak tip kovanca predstavljen v odebeljenem okvirčku s sliko in vsemi pripadajočimi podatki.
- Drugi nivo je namenjen povprečno zahtevnemu zbiranju po letnicah in kovnicah. Tukaj so predstavljene tudi druge namerne razlike, kot so na primer izdaje kovancev v polirni izvedbi ali vzorčni bankovci.
- Na tretjem nivoju, namenjenem zahtevnejšim zbiralcem, ki je podrejen letnicam in tudi grafično zamaknjen, so obravnavane različice kovnih pečatov. Za različico velja vsaka nenamerna razlika detajlov na kovnem pečatu, ki je nastala ob sami izdelavi pečata.
- Četrti nivo je namenjen zelo zahtevnemu zbiranju in obravnava ponovljive napake, kamor sodijo poškodbe kovnih pečatov nastale med kovanjem. Ta nivo je od ostalih nivojev v katalogu ločen z dodatnim zamikom vrstic in s senčenjem.

Ves v knjigi objavljen numizmatični material je opremljen tudi z oceno tržnih vrednosti. Obtočni kovanci in bankovci so ocenjeni za tri stopnje ohranjenosti, poliranci pa le za eno, najvišjo. Pri slednjih je zapisana tudi originalna cena na dan izida. Vse cene v knjigi so izražene v evrih, za preračune pa velja centralni paritetni tečaj Banke Slovenije, ki velja od 28. junija 2004 dalje (1 € = 239,640 SIT).

Cijena knjige je: 20 EUR + poštarina

Kontakti za narudžbu:
- Numizmatično društvo Slovenije (za katalog), Ilirska ulica 14, 1000 Ljubljana, Slovenija
- e-mail: slokoban@yahoo.com ili numdruslo@yahoo.com

Ključne riječi: numizmatički katalog, kovani novac, papirni novac, Slovenija
Keywords: numismatic catalog, coins, banknotes, Slovenia


Coins Banknotes Militaria Store

- 23:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.05.2007.

Pronađeno najveće potopljeno blago

potopljeno blago

Brod koji je potonuo prije više od 300 godina u prometnim vodama Atlantika, donio je nezamisliv dobitak američkim lovcima na blago: zlatnike, dragulje i – 17 tona srebrnjaka.

Tragači za potopljenim blagom iz tvrtke Odyssey Marine Exploration, sa sjedištem u Tampi na Floridi, objavili su u petak da su pronašli vjerojatno najbogatiju olupinu s blagom u povijesti, te da kući donose 17 tona kolonijalnih srebrnjaka, stotine zlatnika, dragulje i druge predmete vrijedne više od pola milijarde dolara.

Transportni zrakoplov koji je iznajmila tvrtka Odyssey Marine Exploration, nedavno je u SAD dopremio stotine plastičnih kontejnera napunjenih kovanicama pronađenim na morskom dnu, izjavio je za CNN potpredsjednik tvrtke Greg Stemm.

Više od 500.000 pronađenih komada kovanica, navodno iz 17. stoljeća, trebali bi prema procjenama dostići prosječnu cijenu od 1000 dolara po komadu.

"Za to kolonijalno razdoblje, mislim da je pronalazak bez presedana. Ne znam za ništa usporedivo s tim", izjavio je numizmatički stručnjak Nick Bruyer koji je procijenio da je većina do sada proučenih srebrnjaka u "dobrom stanju", a neki čak imaju i originalni "sjaj".

potopljeno blago
Greg Stemm i konzervatorica sa srebrnjacima

Pozivajući se na sigurnosne razloge, tvrtka nije objavila podatke o pronađenom brodu ili lokaciji potonule olupine, ali je navela da je dopremljeno blago već sklonjeno na sigurnu lokaciju u SAD-u.

Stemm je najavio da će službena objava podataka uslijediti kasnije, no sudski podaci sugerireju da bi kovanice mogle potjecati s broda starog i 400 godina, pronađenog u međunarodnim vodama ispred obala Velike Britanije.

Navodno je riječ o trgovačkom brodu iz 17. stoljeća, potonulom na 40 milja ispred jugozapadnog rta obale Engleske, što je lokacija za koju je tvrtka Odyssey Maritime Exploration u travnju dobila isključiva prava istraživanja, u operaciji nazvanoj Crni labud.

Izvor: www.net.hr

Ključne riječi: numizmatika, blago, srebrnjaci, zlatnici
Keywords: numismatics, treasure, gold coins, silver coins

- 02:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 18.05.2007.

Izašao novi katalog za kovani i papirni novac Jugoslavije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije

NaslovnicaKao što je i bilo najavljivano na ovim stranicama, konačno je izašao novi katalog kovanog i papirnog novca bivše Jugoslavije, te zemalja nasljednica: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, naziva: The Guide to Coins and Banknotes of Yugoslavia, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Macedonia.

Ovo je za sada prvi i jedini katalog koji obuhvaća sve na jednom mjestu, sav kovani i papirni novac izdan na području bivše Jugoslavije od 1868. do 2007.

Iako je bio najavljen za travanj ove godine, katalog izlazi s dva tjedna zakašnjenja što je posljedica nekih dodatnih korekcija, izmjena i dopuna koje su uvrštavane u katalog netom prije samog tiska, a sve s razlogom da bi knjiga bila što bolja i kvalitetnija. Zahvaljujem se svima na strpljenju, te se nadam da neće biti zamjerki zbog spomenutog zakašnjenja.

Katalog ima 550 stranica formata A5, te kroz slike i tekst obrađuje sva najvažnija područja moderne numizmatike bivše Jugoslavije i zemalja nasljednica od 1868. do 2007. Sav materijal u katalogu predstavljen je ilustracijama, te najvažnijim podacima koji su interesantni sakupljačima: kratki opis u nazivu (npr. mala kruna, Olimpijske igre i sl.), kataloški broj (kao i kataloški brojevi iz ostalih kataloga), sastav metala, promjer, masa, izgled oboda, tip kovanja, podaci o godinama kada je pojedini primjerak kovan ili tiskan, veličini emisije, podaci o kovnici i naravno kataloškim vrijednostima izraženim u eurima za prva četiri stupnja očuvanosti (UNC, XF, VF i F).

Procjene vrijednosti su rađene na osnovi vlastitog istraživanja stanja na tržištu uz podatke iz najvažnije literature i kataloga za svaku pojednu oblast, zatim praćenja aukcija na kojima se javlja materijal obrađen u knjizi, te konzultiranja stručnjaka za svaku pojedinu oblast.

Katalog je jednostavno složen i pregledan, tiskan je u praktičnom (džepnom) formatu, tako da se može nositi posvuda sa sobom. Isto tako, u katalogu možete markerom obilježiti koji primjerak posjedujete u kolekciji i na taj način voditi evidenciju svoje kolekcije za svaki tip i godište koje posjedujete, kao i kvalitetu.

Katalog je pisan na engleskom jeziku, ali ga mogu bez poteškoća koristiti i oni koji ne vladaju dobro njime. Termini koji se javljaju u katalogu su većinom vrlo dobro poznati svima koji se bave numizmatikom, tako da nebi trebalo biti problema s razumjevanjem.

Iz uvoda: ...dosada je napisano mnogo knjiga i radova na temu moderne numizmatike na području bivše Jugoslavije, no nažalost većina njih obuhvaća samo jedno područje numizmatike (kovani ili papirni novac) ili samo jedno geografsko područje ili državu. Kako je interes za modernu numizmatiku s područja bivše Jugoslavije uvijek velik, a ne postoji katalog koji bi obuhvaćao na jednom mjestu sve ono što sakupljače zanima, postoji potreba za jednom ovakvom knjigom, priručnikom, koji na jednostavan i pregledan način prikazuje sve redovne kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije...

Prikaz kovanog novca

Kovani novac je obrađen po principu: država – nominala – tip – godište. Svaki tip kovanog novca nosi svoj kataloški broj. Za primjerke kod kojih postoje varijante (odstupanja u dizajnu, metalu, tipu kovanja, probna i redovna kovanja u poliranoj ploči), kataloški broj prikazan je u obliku decimalnog broja. Pored kataloškog broja, prikazane su reference, odn. kataloški brojevi iz drugih poznatih kataloga. Slike kovanog novca su prikazane u prirodnoj veličini. Ispod slike, nalaze se podaci o: sastavu metala, promjeru, masi (i masi plemenitih metala: ASW, AGW), obodu, te tipu kovanja. Isto tako, prikazana su godišta kada je novac kovan, naziv kovnice, veličina emisije, te kataloška vrijednost izražena u eurima za svaki stupanj očuvanosti.

Prikaz papirnog novca

Papirni novac je također obrađen po principu: država – nominala – tip – godište. Svaki tip nosi svoj kataloški broj, ako postoje varijante (specimeni, nulti serijski brojevi, primjerci bez serijskog broja, različiti vodoznak...), kataloški broj prikazan je u obliku decimalnog broja. Kao i kod kovanog novca, prikazane su reference na druge kataloge. Pored tipova i varijanti, obrađene su i varijante serijskog broja tamo gdje one postoje. Slike papirnog novca su radi preglednosti i praktičnosti umanjene. Ispod njih, prikazani su: datum izdanja, te kataloške vrijednosti u eurima za svaki stupanj očuvanosti.


Katalog obrađuje sljedeća područja:

KOVANI NOVAC

1. Slovenija (Republika Slovenija – sva redovna i prigodna izdanja od 1992. do 2006., Republika Slovenija u Europskoj Uniji – slovenski euri)

2. Hrvatska (Nezavisna Država Hrvatska – redovna izdanja i zlatnici, Republika Hrvatska – sva redovna i prigodna izdanja od 1993. do 2007.)

3. Bosna i Hercegovina (Republika Bosna i Hercegovina – Pobjoy izdanja prigodnog novca, Bosna i Hercegovina – redovna izdanja od 1998. do 2007.)

4. Jugoslavija (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca – redovna izdanja od 1920. do 1925., Kraljevina Jugoslavija – redovna izdanja od 1931. do 1938. i dukati, Demokratska Federativna Jugoslavija – redovna izdanja, Federativna Narodna Republika Jugoslavija – redovna izdanja od 1953. do 1955., Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija – redovna i prigodna izdanja od 1963. do 1992., Savezna Republika Jugoslavija – redovna i prigodna izdanja od 1992. do 2002.)

5. Srbija (Knjaževina Srbija – redovna izdanja od 1868. do 1879., Kraljevina Srbija – redovna izdanja od 1883. do 1917., Srbija u 2.svj. ratu – redovna izdanja od 1942. do 1943., Republika Srbija – redovna i prigodna izdanja od 2003. do 2006.)

6. Crna Gora (Knjaževina Crna Gora – redovna izdanja od 1906. do 1910., Kraljevina Crna Gora – redovna izdanja od 1910. do 1914.)

7. Makedonija (Republika Makedonija – redovna i prigodna izdanja od 1993. do 2006.)

Prikaz kovanog novca

PAPIRNATI NOVAC

1. Slovenija (Slovenija u 2.svj. ratu – izdanja Denarnog zavoda i Ljubljanske provincije, Republika Slovenija – bon izdanja od 1990. do 1992. i redovna izdanja od 1992. do 2005.)

2. Hrvatska (Nezavisna Država Hrvatska i Hrvatska u 2.svj.ratu. – redovna izdanja od 1941. do 1943., te izdanja Banke za Istru, Rijeku i Slovensko primorje, Republika Hrvatska – redovna izdanja od 1991. do 2004., te okupacijska izdanja „RSK“ od 1992. do 1994.)

3. Bosna i Hercegovina (Republika Bosna i Hercegovina – preštampana izdanja SFRJ, izdanja vlade Republike BiH, te lokalna izdanja: Sarajevo, Travnik... kao i izdanja Republike Srpske, Bosna i Hercegovina – izdanja od 1998. do 2007.)

4. Jugoslavija (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca – redovna izdanja od 1919. do 1926., Kraljevina Jugoslavija – redovna izdanja od 1929. do 1939., te izdanja izbjegličke vlade u Londonu, Demokratska Federativna Jugoslavija – redovna izdanja 1944., Federativna Narodna Republika Jugoslavija – redovna izdanja od 1946. do 1955., te Informbiro izdanja 1950., Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija – redovna izdanja od 1963. do 1991., Savezna Republika Jugoslavija – redovna izdanja od 1992. do 2002.)

5. Srbija (Knjaževina Srbija – redovna izdanja 1876., Kraljevina Srbija – redovna izdanja od 1885. do 1918., te preštampana izdanja u 1.svj. ratu, Srbija u 2.svj. ratu – redovna izdanja od 1941. do 1943., Republika Srbija – redovna izdanja od 2003. do 2006.)

6. Crna Gora (Kraljevina Crna Gora – redovna izdanja od 1912. do 1914., te preštampana izdanja u 1.svj. ratu i Austrijska okupacijska izdanja, Crna Gora u 2.svj. ratu – preštampana izdanja Kraljevine Jugoslavije)

7. Makedonija (Republika Makedonija – redovna izdanja od 1992. do 2007.).

Prikaz papirnog novca

Cijena knjige je: 25,00 EUR, odn. 180,00 kn + poštarina.

Poštarina
za Hrvatsku iznosi: 6,00 kn (obično), odn. 15,45 kn (preporučeno)
za Sloveniju iznosi: 1,29 EUR (obično), odn. 4,47 EUR (preporučeno)
za ostale zemlje iznosi: 5,47 EUR (obično), odn. 7,94 EUR (preporučeno)

Načini plaćanja
Gotovinom, uplatom na račun u banci, slanjem novca putem poštanske uputnice ili plaćanjem poštaru prilikom preuzimanja (otkupno, samo za Hrvatsku).

Kontakti
Za narudžbu i informacije, kontakt na:
e-mail: zviscevic@gmail.com ili tel: +385 (0)91 727 5837

Knjiga je rasprodana. Više o novom izdanju pogledajte ovdje.

Ključne riječi: numizmatički katalog, kovani novac, papirni novac, Hrvatska, Slovenija, Jugoslavija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija
Keywords: numismatic catalog, coins, banknotes, Croatia, Slovenia, Yugoslavia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Macedonia


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 18:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.05.2007.

Nova izdanja makedonskog kovanog novca s godinom 2006.

Makedonija, izdanja 2006.

Narodna banka Makedonije pustila je u optjecaj nove kovanice od 1, 2 i 5 denara s godištem 2006. iako je ranije bilo objavljeno da će kovanice imati godište 2007.

Izvor i slike: Ranko Mandić

Ključne riječi: Makedonija, kovani novac, denar, 2006.
Keywords: Macedonia, coins, denar, 2006


Coins Banknotes Militaria Store

- 17:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 16.05.2007.

Nove novčanice Bosne i Hercegovine od 50 i 100 konvertibilnih maraka (2)

Zahvaljujući Ameru Sulejmanagiću iz Sarajeva dobili smo i slike novih novčanica:

Nova izdanja 2007.

Na novim novčanicama od 50 i 100 KM nalazi se potpis guvernera Kemala Kozarića. Kao godina tiskanja navedena je 2007, koja se na licu novčanice nalazi ispod potpisa i riječi GUVERNER (1).

Ostale razlike odnose se na zaštitne elemente novčanica. Vodeni znak se, kao i kod prethodnih izdanja, sastoji od stiliziranih inicijala CBBH u vertikalnom nizu, s tim da su kod novog izdanja prisutna samo po dva inicijala u latiničnom i ćiriličnom pismu naizmjenično, ukupno četiri, bez djelomičnih inicijala u vrhu i dnu novčanice, kao što je bio slučaj kod izdanja iz 1998. i 2002. godine.

Zaštitna nit novčanica, koja je kod ranijih izdanja u cijelosti bila ugrađena u papirnu masu, kod novog izdanja mjestimice izlazi na površinu novčanice. Kada se novčanica gleda prema svjetlu, nit se vidi u cijelosti i sadrži mikrotekst CBBH, naizmjenično latiničnim i ćiriličnim pismom (3).

Na licu novčanice, umjesto prikrivenog natpisa/oznake apoena sive boje, nalazi se optički promjenljiv elemenat u odgovarajućoj boji za oba apoena. Ovisno od ugla promatranja, unutar elementa se može uočiti jedna ili više apoenskih oznaka, broj 50 ili 100 (4).

Zanimljivo je da se na slikama novčanica koje su objavljene u dnevnom tisku nalazi samo jedan serijski broj, otisnut u gornjem lijevom kutu (2), dok je na izdanim novčanicama, serijski broj i u donjem desnom kutu. Da li se radi o grešci, varijanti serijskog broja ili nečem sličnom, trebalo bi se uskoro vidjeti.

Nova izdanja 2007.

Izvor: Amer Sulejmanagić, Sarajevo

Ključne riječi: Bosna i Hercegovina, papirni novac, 50, 100, konvertibilna marka, 2007.
Keywords: Bosnia and Herzegovina, paper money, 50, 100, konvertibilna marka, 2007


Unicel prijevodi

- 00:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 08.05.2007.

9. aukcija Srpskog numizmatičkog društva

9. aukcija SNDObjavljen je katalog 9. aukcije SND koja se održava 3. lipnja 2007. u Beogradu.

Katalog još nije potpun, tj. nisu uvršteni svi lotovi, ali će se nadopuniti kroz par dana. Nažalost, slike su slabo vidljive, ali će se valjda i to ispraviti.

Lotove možete pogledati ovdje.

Dodatne informacije-licitiranje: numiserb@yubc.net

Zanimljivost aukcije je lot br. 215

Proba za novčanicu od 20 dinara

Proba za novčanicu od 20 dinara, izrađena na kartonu u engleskoj štampariji DE LA RUE & C. Ova proba sastoji se od obojenih delova novčanice sastavljenih u mozaik.

Izvor: www.snd.org.yu

Ključne riječi: aukcija, SND aukcija, numizmatika, kovani novac, papirni novac
Keywords: auction, SND auction, numizmatics, coins, banknotes


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 08:11 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.05.2007.

Kovanica od 100 kila zlata

Kovanica od 100 kila zlataKanada je prošlog tjedna počela izrađivati najveće zlatne kovanice na svijetu - promjera 50 i debele tri centimetra. Nominalno su vrijedne milijun kanadskih dolara (664.000 eura). Dosad su se već tri kupca javila kako bi nabavila te kovanice, teške oko 100 kilograma.

Za izradu ovog novčića od čistog zlata potrebno je oko šest tjedana, a premda ima nominalnu vrijednost od milijun kanadskih dolara (oko 900.000 USD), prodaje se po cijeni od oko 2,7 milijuna USD, ovisno o cijeni zlata na tržištu.

Izvor: vijesti.hrt.hr

Ključne riječi: Kanada, kovani novac, 1000000 dolara, 100 kg, zlato
Keywords: Canada, coins, 1000000 dollars, 100 kg, gold


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 00:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.05.2007.

Nove novčanice Bosne i Hercegovine od 50 i 100 konvertibilnih maraka

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) obavještava građane da će se od 1. svibnja 2007. godine u optjecaju naći novo izdanje novčanica od 50 i 100 KM.

Ova izdanja imaju određene razlike u odnosu na prethodna izdanja novčanica istog apoena, izdana 1998. i 2002. godine. Prva razlika se ogleda u godini tiskanja i potpisu guvernera. Naime, na novim novčanicama od 50 i 100 KM nalazi se potpis guvernera Kemala Kozarića. Kao godina tiskanja navedena je 2007, koja se na licu novčanice nalazi ispod potpisa i riječi GUVERNER.

Ostale razlike odnose se na zaštitne elemente novčanica. Vodeni znak se, kao i kod prethodnih izdanja, sastoji od stiliziranih inicijala CBBH u vertikalnom nizu, s tim da su kod novog izdanja prisutna samo po dva inicijala u latiničnom i ćiriličnom pismu naizmjenično, ukupno četiri, bez djelomičnih inicijala u vrhu i dnu novčanice, kao što je bio slučaj kod izdanja iz 1998. i 2002. godine.

Zaštitna nit novčanica, koja je kod ranijih izdanja u cijelosti bila ugrađena u papirnu masu, kod novog izdanja mjestimice izlazi na površinu novčanice. Kada se novčanica gleda prema svjetlu, nit se vidi u cijelosti i sadrži mikrotekst CBBH, naizmjenično latiničnim i ćiriličnim pismom.

Na licu novčanice, umjesto prikrivenog natpisa/oznake apoena sive boje, nalazi se optički promjenljiv elemenat u odgovarajućoj boji za oba apoena. Ovisno od ugla promatranja, unutar elementa se može uočiti jedna ili više apoenskih oznaka, broj 50 ili 100.

Sve promjene se odnose isključivo na lice novčanice, a promjene su identične i za dizajn novčanica Federacije BiH, i za dizajn novčanica Republike Srpske. Ukupno je tiskano po pet milijuna komada novčanica od 50 i 100 KM.

CBBiH obavještava građane da u optjecaju ostaju i izdanja novčanica od 50 i 100 KM iz 1998. i 2002. godine, odnosno da i ove novčanice ostaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Novo dotiskivanje novčanica nema inflacijski efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u optjecaj bez poštivanja principa currency boarda, što znači da će svaka izdana konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksom tečaju.

Izvor: Centalna banka Bosne i Hercegovine

Ključne riječi: Bosna i Hercegovina, papirni novac, 50, 100, konvertibilna marka, 2007.
Keywords: Bosnia and Herzegovina, paper money, 50, 100, konvertibilna marka, 2007


Coins Banknotes Militaria Store

- 17:51 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 01.05.2007.

28. aukcija Srpskog filatelističkog kluba (numizmatički materijal)

28. SFK aukcijaAukcijska kuća SFK objavila je katalog za svoju 28. aukciju koja će se održati u nedjelju 10. lipnja 2007. u Beogradu (Gospodar Jevremova 56) s početkom u 14:00 h.

Predmet aukcije je među ostalom i numizmatika (papirni novac i numizmatička literatura).

Cjelokupan katalog aukcije možete pogledati ovdje (izdvojeno: papirni novac, numizmatička literatura).

Svoje ponude možete slati i putem interneta, kliknite ovdje. Rok za stavljanje ponuda ističe 8. lipnja 2007.

Zanimljivost aukcije je svakako lot br. 1908

SHS, 5 dinara, esej

Esej iz 1923. za neizdatu novčanicu, štampan na belom mekanom papiru čuvene Americke štamparije AMERICAN BANK NOTE CO. (zaveden zvanično pod brojem 11575), predlog za prvu novčanicu zajedničkih izdanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 5 din, samo avers, nulta A serija. Dimenzije novčanice 11.5 X 7 cm kaširane na karton u štampariji i poslate na uvid. Esej nije prihvaćen i vraćen je američkoj štampariji (na poleđini oznaka štamparije "please return within 30 days August 20 1923"). Jedini poznati primerak, nedavno otkriven, odličan kvalitet, prilika za vrhunskog specijalistu.

Izvor: SFK aukcija

Unicel prijevodi

- 03:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #