Hrvatska numizmatika

srijeda, 03.05.2006.

Hrvatske krune - prijedlozi za likovno rješenje papirnatog novca Republike Hrvatske

Među ranijim postovima na blogu (od 6.12.2005. i 26.12.2005.) bilo je rječi o novčanicama hrvatskih kruna, prikazane su i slike istih, no nedostajalo je objašnjenje o čemu se zapravo radi. Odgovor na to pitanje poslao nam je g. Elvis Gambiraža iz Sukošana, na čemu mu se zahvaljujemo.

Hrvatske kruneU postovima "Probne novčanice hrvatskih kruna" od 6.12.2005. i 26.12.2005. netočno je navedeno da se radi se o neprihvaćenim prijedlozima, odnosno da je to prijedlog koji nije usvojen. Istina je da to jesu prihvaćena rješenja i da su upravo prema tim prijedlozima izrađene naše današnje novčanice. A i sam naslov "Probne novčanice hrvatskih kruna" nije točan, jer to nisu bile nikakve probne novčanice u izdanju Narodne banke, već samo idejna rješenja dizajna za hrvatske novčanice. “Novčanice” su privatno izradili autori Miroslav Šutej (dizajner državnog grba, zastave...) i Vilko Žiljak (dizajner domovnice, putovnice...) i služile su samo za predstavljanje idejnog rješenja dizajna "Komisiji za pripremu prijedloga koncepcije monetarnog sustava i izradu novčanica Republike Hrvatske" te su stoga “loše kvalitete” i bez zaštitnih elemenata.

Da bih malo razjasnio stvari, ukratko ću, ne ulazeći previše u detalje, opisati kako se odvijalo dizajniranje hrvatskih novčanica.

Tijekom 1992. održan je natječaj za dizajn novčanica hrvatske krune. Na natječaj je pozvano sedam potencijalnih autora i dani su im samo najosnovniji podaci: apoeni i dimenzije novčanica, te lik na aversu i grad na reversu. Tada su kao finalisti natječaja izabrani Boris Ljubičić i Miroslav Šutej, odnosno njihovi prijedlozi. U prilogu su slike jednog Šutejevog apoena (prva varijanta).

Dana 12.10.1992. "Komisija za pripremu prijedloga koncepcije monetarnog sustava i izradu novčanica Republike Hrvatske", donijela je konačnu odluku kako će kruna izgledati i izabrala je prijedlog Miroslava Šuteja. Na tom finalnom izboru, Šutej je predstavio drugu varijantu novčanica, promijenjenih boja, s dodanim serijskim brojem, s imenima i godinama rođenja i smrti znamenitih osoba s aversa, kratkim opisima prizora na reversu... Slike novčanica te druge varijante objavljene su na blogu u postu od 26.12.2005.

Prilikom izbora Šutejevog rješenja, Komisija je donijela i odluku "da se predloženo rješenje gospodina Šuteja treba dalje dorađivati i da se nikako ne može smatrati konačnim" te je dizajn novčanica uskoro prepravljen. Promijenjen je natpis "Republika Hrvatska" na aversu i na reversu, položaj datuma, nestala je sličica uz gornji rub novčanice desno od teksta himne... Ta treća varijanta je prikazana na slici uz post na blogu objavljen 06.12.2005.

Dana 5.4.1993. potpisan je ugovor o izradi novčanica hrvatske krune s njemačkom tvrtkom Giesecke & Devrient koja je tiskala i njemačke marke. Tada je grafičko rješenje novčanica ponovno mijenjano. Taj postupak je bio obavijen velom tajne i sve do konačnog rješenja u javnost više nisu izlazile nove varijante idejnog rješenja.
Pošto su novčanice hrvatske krune (Sabor je kasnije odlučio da se nova hrvatska valuta zove kuna) trebale biti izrađene na istim strojevima i istom tehnologijom kao i njemačke marke, dizajn i boje su usklađene s njemačkim markama. Tako smo dobili novčanice kakve danas poznajemo, koje više sliče na kopije njemačkih maraka nego na originala Šutejeva rješenja.

Autor: Elvis Gambiraža

Coins Banknotes Militaria Store

- 12:08 - Komentari (4) - Isprintaj - #