Hrvatska numizmatika

petak, 09.12.2005.

Dizajnerske ili autorove greške na kovanicama

Za greške na kovanicama nastalim u projektu ili dizajnu karakteristično je da ih ima cijela serija odnosno godina izdavanja.

Varijanta u natpisima na kovanicama od 1 kuneRecimo na hrvatskoj 1 kuni iz 1994. dio latinskog naziva slavuja je krivo napisan, LUSCINNIA umjesto pravilno LUSCINIA što je ispravljeno na slijedećim parnim godinama.




Tih dizajnerskih ili autorovih grešaka ima dosta na bosanskim kolekcionarskim (fantazijskim) kovanicama.
Zimske olimpijske“ border=

















Na 12 kovanica, po 4 kovanice od 500, 750 i 10,000 dinara, umjesto pravilno LJETNE OLIMPIJSKE IGRE ili samo OLIMPIJSKE IGRE piše krivo ZIMSKE OLIMPIJSKE. Greška je nastala vjerojatno zbog autorovog nepoznavanja hrvatskog jezika. Kovanice su dizajnirane i izrađene u Velikoj Britaniji. Jedna od ranijih serija kovanica je imala riječi ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE, pa je umjesto samo brisanja ZIMSKE, za ljetne igre pogreškom izbrisano IGRE, pa je ostalo ZIMSKE OLIMPIJSKE.

Problem u otkrivanju mogućih ostalih pogrešaka kod spomenutih bosanskih kovanica je što su vrlo rijetke pa ih možemo vidjeti samo na slikama u katalozima ili na ebayu. Većinu tih kovanica nismo vidjeli niti na slikama. U Krause&Mishler svjetskom katalogu kovanog novca, od 118 opisanih kovanica, slikom je pokazan manji dio od samo 43 kovanice.

Marka ili Maraka“ border=Nepoznavanje hrvatskog jezika od strane autora kovanica razlog je vjerojatno i greškama kod imena nominale marka u množini. Umjesto 10 MARAKA napisano je 10 MARKA. Izgleda da je i izdavač Pobjoy uočio grešku pa ju je na nekim kovanicama ispravio, odnosno postoje verzije iz iste godine sa različitim nazivima nominale, 10 MARKA i 10 MARAKA iz 1998. sa Princezom Dijanom, kataloški broj KM99.

Pretpostavka je da ima grešaka i u genitivu nominale imena valute, umjesto na primjer 1/25 SUVERENE ili 1/10 DUKATA napisano je krivo, 1/25 SUVERENA odnosno 1/10 DUKAT. To je trenutno teško provjeriti jer je te slike teško naći. Slike se mogu pogledati na http://groups.yahoo.com/group/hrvatska-numizmatika/files/BiH/

Autor: Zdravko Bošnjak

Unicel prijevodi

- 01:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #